# mladi  psiha  mentalnozdravlje  upoznajsebe

Zašto se registrirati?

# mladi  psiha  mentalnozdravlje  upoznajsebe

Mindfulness je kao kad gledaš svoj omiljeni film, ali ovog puta je film tvoj um. To znači da si potpuno prisutan u trenutku, fokusiran na ono što se događa upravo sada, umjesto da razmišljaš o prošlim ili budućim stvarima.

“Svjesna pažnja je sposobnost usmjeravanja na trenutno iskustvo iz trenutka u trenutak na način da je um otvoren, promatra sa znatiželjom i bez prosuđivanja. Takva pažnja njeguje širu svjesnost, jasnoću i prihvaćanje stvarnosti sadašnjeg trenutka.”

Jon Kabat Zinn

Razvijanjem Svjesne Pažnje vježbamo kako u potpunosti biti prisutni u svom životu onda kada se on zapravo događa (tj. upravo sada!), umjesto da ga provodimo u neprestanom razmišljanju o prošlim događajima ili u brizi o mogućim budućim situacijama.

Ako zastanemo na trenutak i razmislimo, vidjet ćemo da prošlost više ne postoji, a budućnost se još nije pojavila. Stoga je sadašnji trenutak uistinu jedino vrijeme koje zaista imamo.

Vježbajući Svjesnu Pažnju istražujemo potpuno nov, svjež odnos prema neposrednim iskustvima, dok se ona odvijaju iz trenutka u trenutak.

Naime, vježbajući mindfulness, odlučujemo svjesno zamjećivati detalje naših iskustava, onakve kakvi se pojavljuju u tom trenu, bez da ih procjenjujemo, vrednujemo ili prosuđujemo, i bez da ih pokušavamo odmah promijeniti. Upravo nam takva Svjesna Pažnja omogućava da budemo otvoreni i radoznali prema onome što se zapravo događa u našem tijelu, mislima i emocijama u trenutku dok se doživljaji događaju.

Osvještavanje neposrednog iskustva omogućuje nam da donosimo odluke temeljem onoga što se upravo sada događa, a ne na osnovi onoga što „mislimo“ da se događa ili na osnovi priča u koje se zapletemo pretpostavljajući „zašto“ se to događa.

Vježbanjem Svjesne Pažnje učimo kako se oslanjati na našu unutarnju snagu, kako promijeniti način na koji se odnosimo prema emocijama i mislima koje nam se pojavljuju, te kako razviti razumijevanje i blagonaklonost prema našim neposrednim doživljajima, prema sebi i prema drugima.

Vježbanjem svjesne pažnje izlazimo iz automatskog pilota i naviknutih obrazaca ponašanja. Na taj način lakše kontroliramo stres, emocije i misli koje uobičajeno preuzimaju kontrolu nad našim reakcijama i životima.

Zašto se registrirati u OnMyMind aplikaciju?

Prijava u OnMyMind je potpuno dobrovoljna i služi samo da bi aplikacija mogla zapamtiti gdje si stao s lekcijom, dodijeliti ti bedževe uspjeha, znati koje si kvizove i kako ispunio i slično.

Ukoliko to ne želiš, slobodno nastavi s korištenjem OnMyMind sadržaja bez prijave!

Postavi OMM poveznicu na početni ekran svog mobitela.

Ako imaš Android uređaj:

  1. U desnom gornjem kutu klikni na izbornik internet preglednika.
  2. Odaberi “Add to home screen”

Ako imaš iPhone:

  1. Klikni na Share gumb na dnu ekrana
  2. Odaberi “Add to home screen”