# mladi  psiha  mentalnozdravlje  upoznajsebe

Zašto se registrirati?

# mladi  psiha  mentalnozdravlje  upoznajsebe

Učenje podrazumijeva umni napor koji treba uložiti za shvaćanje novih sadržaja i pojmova. Ponekad učenici osjećaju preopterećenje zbog količine informacija koju trebaju upamtiti.

No, stres zbog učenja se može pojačati zbog nepoznavanja tehnika učenja, kao i zbog odlaganja učenja i izvršavanja drugih školskih obveza. Osim toga, paralelno učenje više sadržaja značajan je izvor stresa, zbog čega je važno napraviti dobar plan učenja, tj. upravljanja vremenom.

Iako ocjene jesu bitne, opsjednutost ocjenama može nepovoljno utjecati na psihičko i tjelesno zdravlje.

Suočavanje sa stresom

Važno je naučiti kako se nositi sa stresom kako bi održao/la svoje mentalno i fizičko zdravlje te postigao/la ciljeve vezane uz školu.

Strategije koje mogu pomoći:

  1. Organizacija: Planiraj svoje vrijeme i obaveze kako bi imao/la jasan raspored i znao/la što te očekuje. Napravi popis prioriteta i usredotoči se na najvažnije zadatke.
  2. Održavanje zdravog stila života: Redovito vježbanje, dovoljno sna i uravnotežena prehrana mogu ti pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju općeg zdravlja.
  3. Komunikacija: Ako se osjećaš opterećeno ili imaš poteškoća u školi, razgovaraj s roditeljima, prijateljima, nastavnicima ili savjetnicima. Oni ti mogu pružiti podršku i pomoć.
  4. Tehnike opuštanja: Vježbe disanja, meditacija, joga i drugi oblici opuštanja mogu ti pomoći u smanjenju tjeskobe i stresa.
  5. Postavljanje realističnih ciljeva: Postavi ciljeve koji su realni i dostižni, a onda poradi na njihovom ostvarenju. To će ti pomoći u smanjenju pritiska i stresa.
  6. Pauze: Važno je da si odvojiš vrijeme za odmor i opuštanje između obaveza u školi. To može biti vrijeme provedeno s prijateljima, čitanje knjige, gledanje filma ili bilo koja druga aktivnost koja ti pomaže da se opustiš i osvježiš.

Sve navedene strategije mogu ti pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju vašeg općeg blagostanja. Ako i dalje imaš poteškoća, razgovaraj sa psihologom, liječnikom ili drugim stručnjakom kako bi dobo/la daljnju pomoć.

Zašto se registrirati u OnMyMind aplikaciju?

Prijava u OnMyMind je potpuno dobrovoljna i služi samo da bi aplikacija mogla zapamtiti gdje si stao s lekcijom, dodijeliti ti bedževe uspjeha, znati koje si kvizove i kako ispunio i slično.

Ukoliko to ne želiš, slobodno nastavi s korištenjem OnMyMind sadržaja bez prijave!

Postavi OMM poveznicu na početni ekran svog mobitela.

Ako imaš Android uređaj:

  1. U desnom gornjem kutu klikni na izbornik internet preglednika.
  2. Odaberi “Add to home screen”

Ako imaš iPhone:

  1. Klikni na Share gumb na dnu ekrana
  2. Odaberi “Add to home screen”