# mladi  psiha  mentalnozdravlje  upoznajsebe

Zašto se registrirati?

# mladi  psiha  mentalnozdravlje  upoznajsebe

Tzv. kampanjsko učenje odnosi se na učenje veće količine gradiva „u zadnji tren“, tj. neposredno prije ispita. Suprotnost predstavlja učenje raspoređeno u vremenu, koje je dokazano povezano s boljim dugoročnim pamćenjem i većim razumijevanjem gradiva.

Naime, našem je umu potrebno vrijeme da „odradi“ proces kojim novim podacima pridajemo značenje i povezujemo ga s već postojećim znanjem. Redovito, tj. raspoređeno učenje omogućava da taj prirodni proces urodi plodom. Osim toga, redovito učenje prekida i onemogućuje zaboravljanje.

Kampanjskom učenju skloniji su učenici koji se od svih strategija učenja koriste samo onim jednostavnijim – čitanjem i podcrtavanjem. Naime, budući da tim načinima stalno imaju sav sadržaj gradiva pred sobom, moguće je da precijene vlastito znanje (tzv. iluzija znanja), odnosno da zamijene jednostavno prepoznavanje informacija za stvarno/kvalitetno znanje.

I konačno, učenje u zadnji tren obično dovodi do stresa i iscrpljenosti. Oni otežavaju uspjeh te pogoduju pojavljivanju stanja koje poznajemo kao „na vrhu jezika“ – uvjereni smo da nešto znamo, ali se ne možemo dosjetiti.

Kampanjsko učenje na kraju znači (privremeni) i gubitak slobodnog vremena i druženje s prijateljima, što nije korisno za raspoloženje i mentalno zdravlje.

Pauziraj i nagradi se!

Osim ulaganja truda i korištenja efikasnih strategija učenja, važno je i –  uzeti pauzu. Stručnjaci kažu da uzimanje pauza od učenja povećava koncentraciju i uspješnost. Sjediti za knjigom pet sati u komadu nije dobra ideja. Pauze od 5-10 minuta bi bilo korisno napraviti svakih 40 minuta do sat vremena učenja. Tijekom pauze ne preporuča se koristiti mobitel.

A nakon uspješnog učenja – nagradi se nekom aktivnošću po svom izboru.

Zašto se registrirati u OnMyMind aplikaciju?

Prijava u OnMyMind je potpuno dobrovoljna i služi samo da bi aplikacija mogla zapamtiti gdje si stao s lekcijom, dodijeliti ti bedževe uspjeha, znati koje si kvizove i kako ispunio i slično.

Ukoliko to ne želiš, slobodno nastavi s korištenjem OnMyMind sadržaja bez prijave!

Postavi OMM poveznicu na početni ekran svog mobitela.

Ako imaš Android uređaj:

  1. U desnom gornjem kutu klikni na izbornik internet preglednika.
  2. Odaberi “Add to home screen”

Ako imaš iPhone:

  1. Klikni na Share gumb na dnu ekrana
  2. Odaberi “Add to home screen”