# mladi  psiha  mentalnozdravlje  upoznajsebe

Zašto se registrirati?

# mladi  psiha  mentalnozdravlje  upoznajsebe

Što je generalizirani anksiozni poremećaj (GAP)?

Glavno obilježje generaliziranog anksioznog poremećaja je stalna i pretjerana anksioznost i zabrinutost oko različitih područja života. Dakle, brige se javljaju neprestano i nisu usmjerene samo na jedan problem, već osoba s GAP-om ima različite brige koje se s vremenom mogu i mijenjati. Brige koje imaju osobe s generaliziranim anksioznim poremećajem često se odnose na svakodnevne situacije.  Ova razina zabrinutosti značajno ometa dnevne aktivnosti i smanjuje kvalitetu života osobe koja ima GAP.

Koji su simptomi generaliziranog anksioznog poremećaja?

Postoje različiti znakovi koji ukazuju na to da netko ima generalizirani anksiozni poremećaj.

Tjelesni simptomi

Ponašajni simptomi

Psihički simptomi

Zašto nastaje generalizirani anksiozni poremećaj (GAP)?

Nema jednog određenog uzroka generaliziranog anksiznog poremećaja, već se kao i kod većine drugih poremećaja radi o kombinaciji različitih faktora.

Neki ljudi se rođeni su s povećanom sklonost prema doživljavanju napetosti. Stres koji doživljavaju takve osobe čini ih prestrašenima i opreznima. Uz to, rano u životu razviju osjećaj o tome da se važni događaji u životu ne mogu kontrolirati i da mogu biti opasni, a zbog toga su jako usmjereni prema svemu što predstavlja prijetnju. Zbog toga dolazi do jake brige oko suočavanja sa životnim problemima.

Problem se održava jer osobe imaju istovremeno i pozitivan i negativan stav prema brigama.
Pozitivan stav – vjeruju kako ih brige pripremaju za buduće negativne situacije – primjer: “Ako brinem, bit ću spreman.”
Negativan stav – smatraju da im brige štete i da bi se trebali prestati brinuti – primjer: “Poludjet ću od brige.”

Kako se generalizirani anksiozni poremećaj može liječiti?

  • Lijekovi
  • Kognitivno – bihevioralna terapija (KBT) à ovaj oblik psihoterapije podučava ljude različitim načinima razmišljanja i ponašanja, a to im pomaže da se osjećaju manje tjeskobno i zabrinuto. KBT uključuje edukaciju o poremećaju i praćenje znakova anksioznosti i situacija u kojima se javlja anksioznost i briga. Za vrijeme tretmana se uče i različite tehnike opuštanja i tehnike za suočavanje s različitim svakodnevnim teškoćama.

Sami si možete pomoći korištenjem određenih mobilnih aplikacija, npr. „What’s Up?“ u kojoj možete pronaći tehnike opuštanja, mindfulness tehnike, strategije suočavanja i praćenje misli i osjećaja.

Zašto se registrirati u OnMyMind aplikaciju?

Prijava u OnMyMind je potpuno dobrovoljna i služi samo da bi aplikacija mogla zapamtiti gdje si stao s lekcijom, dodijeliti ti bedževe uspjeha, znati koje si kvizove i kako ispunio i slično.

Ukoliko to ne želiš, slobodno nastavi s korištenjem OnMyMind sadržaja bez prijave!

Postavi OMM poveznicu na početni ekran svog mobitela.

Ako imaš Android uređaj:

  1. U desnom gornjem kutu klikni na izbornik internet preglednika.
  2. Odaberi “Add to home screen”

Ako imaš iPhone:

  1. Klikni na Share gumb na dnu ekrana
  2. Odaberi “Add to home screen”