# mladi  psiha  mentalnozdravlje  upoznajsebe

Zašto se registrirati?

# mladi  psiha  mentalnozdravlje  upoznajsebe

Veza između anksioznosti i ponašanja

Anksioznost ima velik utjecaj i na naše ponašanje. Prirodno je da izbjegavamo situacije koje nas čine anksioznima. Zbog toga neki ljudi izbjegavaju društvene zabave na kojima ima nepoznatih ljudi, neki situacije javnog nastupa, a neki ispite.

S druge strane, ponekad se odlučujemo na izlaganje tim situacijama, ali uz korištenje sigurnosnih ponašanja koja nam olakšavaju i smanjuju anksioznost. Npr. odlazimo na zabavu, no uz uvjet da smo blizu prijateljima; držimo javno izlaganje, ali samo ako s nama referat predstavlja prijatelj i sl.

Oprez!

Izbjegavanje situacija koje nas čine anksioznima i korištenje sigurnosnih ponašanja funkcionira, ali na kratke staze. Dugoročno postaje sve teže nositi se s anksioznosti. Počinjemo vjerovati da je jedini razlog tomu da se ništa loše nije dogodilo taj što smo izbjegli situaciju ili smo se na vrijeme maknuli iz nje.

Izbjegavanje i sigurnosna ponašanja zapravo dovode do sve veće razine anksioznosti i suočavanje sa sličnim situacijama u budućnosti čine težim. S vremenom se čak povećava broj sigurnosnih ponašanja, kao i situacija koje izbjegavamo.

Začarani krug anksioznosti

Emocije, misli, ponašanje i tjelesni znakovi čine elemente anksioznosti koji se mogu povezati u tzv. začarani krug. Zamisli na primjer sljedeću situaciju: trebaš prezentirati referat, ali te je strah i brineš se kako ćeš to odraditi. Ta misao čini te nervoznim/om i pokreće „borba ili bijeg“ odgovor koji uzrokuje ubrzano disanje, brže otkucaje srca, drhtanje i sl. Vjerojatno ćeš se početi bojati da će svi vidjeti tvoj strah i misliti da si nesposoban/a. Takve misli dodatno podižu razinu anksioznosti, čime jača i tjelesna reakcija, a ti se brineš još i više.

TJELESNI ZNAKOVI
drhtanje glasa, suha usta, ubrzano disanje, ubrzan rad srca…
EMOCIJE
strah
MISLI
(Sigurno ću se osramotiti, svi će vidjeti da se bojim…)

Zašto se registrirati u OnMyMind aplikaciju?

Prijava u OnMyMind je potpuno dobrovoljna i služi samo da bi aplikacija mogla zapamtiti gdje si stao s lekcijom, dodijeliti ti bedževe uspjeha, znati koje si kvizove i kako ispunio i slično.

Ukoliko to ne želiš, slobodno nastavi s korištenjem OnMyMind sadržaja bez prijave!

Postavi OMM poveznicu na početni ekran svog mobitela.

Ako imaš Android uređaj:

  1. U desnom gornjem kutu klikni na izbornik internet preglednika.
  2. Odaberi “Add to home screen”

Ako imaš iPhone:

  1. Klikni na Share gumb na dnu ekrana
  2. Odaberi “Add to home screen”