# mladi  psiha  mentalnozdravlje  upoznajsebe

Zašto se registrirati?

# mladi  psiha  mentalnozdravlje  upoznajsebe

Hrabro naprijed – izloži se situacijama koje te straše!

Kada smo anksiozni, želimo se što prije maknuti od situacija koje u nama povećavaju ankioznost. To može biti korisno samo ako je situacija zaista opasna. Problem je ako izbjegavamo situacije koje zapravo nisu opasne. Izbjegavanje ili bježanje od situacije koja pokreće anksioznost ili korištenje sigurnosnih ponašanja kako bi se anksioznost smanjila trenutno pomaže da se osjećamo bolje.

No, dugoročno, što više koristimo te načine, strah sve više raste i postaje sve teže suočiti se sa situacijom. Kako bismo prevladali strah, bitno je izlagati se situacijama koje potiču anksioznost. Pritom imaj na umu:

  • Ne brini se ako se na početku osjećaš anksiozno – to je potpuno normalno.
  • Počni s manje zahtjevnim situacijama i napreduj prema onima koje ti izazivaju višu razinu ankioznosti.
  • Ne treba ukloniti sva sigurnosna ponašanja odjednom – kreni polako i napuštaj jedno po jedno. Možda će potrajati duže, ali lakše je stvari činiti sporijim tempom.
  • Anksioznost neće odjednom nestati – trebat će neko vrijeme da se smanji. Što duže ostaneš u situaciji koja te straši, vjerojatnije je da će se anksioznost smanjiti.

Kreni u avanturu van svoje ugodne zone

Nemoj očekivati da će anksioznost nestati čim se izložiš situaciji ili napustiš svoja sigurnosna ponašanja. Ako si dugo izbjegavao/la određenu situaciju, vjerojatno će biti potrebno više napora i dužeg izlaganja.

Pojačaj svoje samopouzdanje tako što ćeš bilježiti napredak – zapiši svaku situaciju kojoj si se izložio/la i zabilježi ishod. Jesu li se stvari kojih si se bojao/la ostvarile? Uzmi u obzir da stvari ponekad ne ispadnu idealne, no to ne znači da neće ići dobro sljedeći put – bitno je biti uporan.

Prevladavanje sigurnosnih i izbjegavajućih ponašanja težak je posao i sigurno će te ponekad učiniti anksioznim/om. Sjeti se da mijenjaš stare navike. Kada počneš raditi stvari drugačije, to će te sigurno privremeno učiniti anksioznijim/om. Potrebno je puno hrabrosti kako bi izdržao/la anksioznost, no sjeti se – anksioznost je neugodna, no nije opasna! Kad postigneš uspjeh, pa i onaj najmanji, nagradi se i pohvali.

Misli su moćne

Misli su bitne: ako kažeš sebi „Trebao/la sam napraviti to bolje“ ili „Svatko bi to mogao“ – samo si odmažeš. Ohrabruj se, kao što bi ohrabrivao/la nekog drugog. Svatko ima dobre i loše dane. Nekim danima tvoja razina anksioznosti može se činiti visokom, a drugim danima niskom. Zadatak koji se jedan dan čini laganim, drugi će dan možda biti težak. Imati loš dan ne znači da ne napreduješ ili da nikada neće biti bolje. Zapamti da je anksioznost normalna te da je nemoguće živjeti život bez barem malo anksioznosti!

Zašto se registrirati u OnMyMind aplikaciju?

Prijava u OnMyMind je potpuno dobrovoljna i služi samo da bi aplikacija mogla zapamtiti gdje si stao s lekcijom, dodijeliti ti bedževe uspjeha, znati koje si kvizove i kako ispunio i slično.

Ukoliko to ne želiš, slobodno nastavi s korištenjem OnMyMind sadržaja bez prijave!

Postavi OMM poveznicu na početni ekran svog mobitela.

Ako imaš Android uređaj:

  1. U desnom gornjem kutu klikni na izbornik internet preglednika.
  2. Odaberi “Add to home screen”

Ako imaš iPhone:

  1. Klikni na Share gumb na dnu ekrana
  2. Odaberi “Add to home screen”