# mladi  psiha  mentalnozdravlje  upoznajsebe

Zašto se registrirati?

# mladi  psiha  mentalnozdravlje  upoznajsebe

Organizacija vremena – Kako organizirati svoje (slobodno) vrijeme?

Zašto je organizacija vremena važna?

Time management ili organizacija vremena je važna životna vještina. Pokušaj ograničiti vrijeme koje provedeš na mrežama i gamingu. Eliminiraj sve što te može ometati poput mobitela ili društvenih mreža dok radiš nešto važno. Ponekad je multitasking ok, kad su jednostavniji zadaci u pitanju. Ipak, bolje je fokusirati se na jedan po jedan zadatak, definirati koliko ćeš vremena na tome danas raditi pa nastaviti s planom dalje. Ako je potrebno, plan za sutra možeš prilagoditi. Napravi podsjetnik što još treba obaviti: check liste ili to-do liste.

kako-organizirati-vrijeme

Ne gubi slobodno vrijeme na neproduktivne stvari (npr. sjedenje na kauču i besciljno surfanje po mrežama); ponekad je ok ne raditi ništa jer nam to treba. Ali uvijek ne raditi ništa predstavlja propuštene prilike za nešto što će nas nadahnuti i ispuniti zadovoljstvom.  Slobodno vrijeme je nagrada za tvoj trud tijekom dana ili tjedna i dobro obavljen posao.

Fokusiraj se na stvari u kojima uživaš i koje te pokreću.

Kad si organiziran, možeš provoditi više vrijeme s obitelji i prijateljima a to gradi jače obiteljske i prijateljske veze i otvara prilike za nova iskustva i uspomene.

Smanjenje stresa

Kad imaš organiziran raspored, smanjuješ stres. Nećeš se osjećati preopterećeno ili izgubljeno jer ćeš znati što te čeka i kako ćeš to postići. To ti daje osjećaj kontrole i olakšava ti život. Bit ćeš fokusiran prema onome što želiš postići. To te gura naprijed i čini te uspješnijim.

Vrijeme za sebe

Važno je u raspored ubaciti vrijeme za sebe, za zabavu, hobije, druženje ili naprosto za raditi ništa. Ne treba pretjerivati s organiziranjem i planiranjem, ali ako ti se čini da stalno radiš i nemaš vremena za odmor i sebe, ubaci ga raspored, tj. prilagodi ga. Da bismo bili produktivni, moramo biti zadovoljni i odmorni.

To je vrijeme za punjenje baterija i smanjivanje stresa, kao i razvoj novih interesa i vještina koje potiču radoznalost i kreativnost. Sve nabrojano pomaže boljoj učinkovitosti u životu. To te čini samopouzdanijim i pomaže ti da postigneš svoj puni potencijal.

Dakle, organizacija slobodnog vremena je važna jer ti pomaže:

 1. Iskoristiti vrijeme na najbolji način
 2. Postići ravnotežu između zahtjeva i potreba u životu
 3. Postići ciljeve
 4. Smanjiti stres i osjećaj preopterećenosti
 5. Napredovati i razvijati se kao osoba
 6. Izgraditi kvalitetnije odnose s obitelji, prijateljima i drugima
 7. Biti sretniji i zadovoljniji

Kako da organiziraš vrijeme?

Napravi raspored

omm Kako da organiziras vrijeme

Prva stvar je pripremiti popis obaveza za taj dan ili tjedan. Procijeni koliko ti vremena treba za koju aktivnost (npr. učenje matematike 2 sata, ponavljanje povijesti 30min, odlazak na trening 2 sata, slušanje glazbe…). Osim toga, planiraj kad u danu staviti koje aktivnosti. Najzahtjevnije zadatke je obično bolje staviti ranije u danu jer smo tada produktivniji (primjerice vikendom ujutro), a zabavu i opuštanja na kraju dana. Neki pak vole više raditi u miru navečer kad se stiša dnevna gužva i buka komunikacije. Procijeni što tebi više paše. Kada znaš koje su ti obaveze, znaš i koliko vremena imaš za chillanje.

Budi fleksibilan/a

Tvoj raspored ne mora biti uklesan u kamenu. Moguća su odstupanja jer je svaki dan nepredvidiv te su moguće situacije kada ćeš morati prioritetnije rješavati druge stvari. Nemoj da te svako odstupanje od plana „jede“. Fleksibilnost je važna osobina u životu. Prvi polovičan uspjeh u pridržavanju plana je normalan – nije dokaz da planiranje ne djeluje niti da ti to ne možeš uz malo više iskustva.

Odredi prioritete!

Dobro procijeni što je stvarno hitno, tj. najbitnije. Ne može sve biti najbitnije. Odredi što želiš staviti na prvo mjesto i posveti tome dovoljno vremena.  Možeš se u ovom tjednu uz učenje i obaveze fokusirati na obitelj, prijatelje, sport, hobije ili nešto drugo, ali ne sve. Drugi tjedan stavi fokus na neku drugu stvar.

Formula za produktivnost: znati kako odabrati što ne raditi danas!

Tjedan po tjedan

Obično je najbolje planiranje tjedno. Dobro je već danas znati koje obveze slijede sutra ili prekosutra. Obično su tjedne obaveze slične, što ne znači da raspored mora biti isti. Probaj napraviti tjedni plan primjerice u nedjelju navečer ili ponedjeljak ujutro. Ponekad dobar tjedni plan znači vidjeti koje obaveze dolaze nakon toga (primjerice neki veliki test za deset dana ili raspored obveza zadnjih 2-3 tjedna prije kraja polugodišta ili škole).

omm planiranje

Reci ne

omm reci ne

Nauči reći “ne”. Ponekad ćeš morati reći “ne” određenim aktivnostima ili pozivima kako bi obavio što si planirao. Velika je stvar u životu znati ponekad reći ne, bilo da netko traži pomoć ili poziva na zabavu. Ako prekrcaš svoj raspored, nećeš ništa dovoljno dobro odraditi niti se dobro zabaviti. Zapamti: ponekad moramo prvo pomoći sebi da bismo mogli pomoći drugima.

Počni danas!

Napravi plan još danas i počni ga odmah provoditi. Nema potrebe odgađati. Isprva će biti čudno, naporno ili besmisleno, no ubrzo će postati navika i rutina, a zatim će doći rezultati: bolji uspjeh u obavezama i veće zadovoljstvo.

Uz dobro planiranje štediš vrijeme, jer učinkovitije obavljaš zadatke. Na taj način imaš više slobodnog vremena za sebe!

Zašto se registrirati u OnMyMind aplikaciju?

Prijava u OnMyMind je potpuno dobrovoljna i služi samo da bi aplikacija mogla zapamtiti gdje si stao s lekcijom, dodijeliti ti bedževe uspjeha, znati koje si kvizove i kako ispunio i slično.

Ukoliko to ne želiš, slobodno nastavi s korištenjem OnMyMind sadržaja bez prijave!

Postavi OMM poveznicu na početni ekran svog mobitela.

Ako imaš Android uređaj:

 1. U desnom gornjem kutu klikni na izbornik internet preglednika.
 2. Odaberi “Add to home screen”

Ako imaš iPhone:

 1. Klikni na Share gumb na dnu ekrana
 2. Odaberi “Add to home screen”