# mladi  psiha  mentalnozdravlje  upoznajsebe

Zašto se registrirati?

# mladi  psiha  mentalnozdravlje  upoznajsebe

Terapija pisanjem

Kada smo bili mali, vrlo vjerojatno smo imali dnevnik skriven na dnu neke ladice ili u našem ormaru; moguće je i da je imao mali lokot, a ključ smo čuvali daleko od svih. Pisali bismo u taj dnevnik kada god nam se nešto dogodilo – posvađali se s mamom ili tatom, doživjeli nešto s najboljom prijateljicom ili pričali s našom simpatijom.

omm terapija pisanjem2

S vremenom je taj dnevnik vrlo vjerojatno postao zaboravljen i neiskorišten, a naše misli, događaje i osjećaje počeli smo dijeliti s najboljim prijateljima ili ih čuvati samo za sebe.

Međutim, ideja pisanja dnevnika uopće nije loša – to je zapravo terapija pisanjem. Zapisivanje vlastitih misli i i osjećaja omogućava nam da ih jasnije razumijemo; da se pomirimo s događajima, „posložimo“ misli i proživimo emocije da bismo mogli nastaviti dalje.

Zašto nije preporučljivo zadržavati u sebi ono što nas muči?

Što se događa kada zanemarujemo ono što nas muči i pravimo se da je sve u redu? Potiskivanje emocija može biti velik teret i otežati nam svakodnevno funkcioniranje. Neke od poteškoća s kojima se u tom slučaju možemo susresti su:

 • Psihosomatske – ono što ne „proradimo u glavi“, često utječe na naše tijelo; može doći do problema sa spavanjem, glavobolja i sl.
 • Poteškoće u koncentraciji – kada nam je neki događaj/misao u glavi, javljaju se poteškoće s usredotočavanjem na druge stvari te življenjem u trenutku
 • Povećana osjetljivost – kada nas nešto muči, drugi događaji će imati snažnije djelovanje na nas i lakše će nas „izbaciti iz takta“.

Zašto pisati dnevnik?

S druge strane, kada prihvatimo svoje emocije, istražimo ih, pišemo o njima – dopuštamo si razmišljati o njima i proživjeti ih, što može jako dobro utjecati na nas i na naše mentalno zdravlje. Neki od pozitivnih učinaka vođenja dnevnika su:

Jasnije sagledavanje situacije

emocije nam ponekad mogu zamutiti pogled, a pisanje o osjećajima omogućava nam da se „ispraznimo“ i sagledamo situaciju iz nešto objektivnijeg kuta

Pomaganje u rješavanju problema

čini ti se da rješenja nema? Probaj pisati o tome! Na taj način možemo sagledati problem iz drugog kuta, a neka dobra rješenja nam mogu „pasti na pamet“

Smanjuje stres

neugodne emocije mogu nas učiniti osjetljivima, zabrinutima, mogu dovesti do stresa; pisanjem se ta razina stresa smanjuje!

Pomaže prepoznati okidače emocija

čitajući što smo zapisali na prethodnim stranicama dnevnika, možemo dobiti uvid u to koje nas točno situacije/ponašanja/događaji uznemiravaju i onda možemo lakše reagirati u budućoj situaciji (od nečeg se maknuti, nešto promijeniti i slično)

Produbljuje svijest o sebi

što bolje znaš kakav/a si, bolje znaš što želiš i kako ćeš to ostvariti!

Stvaranje vizije i postavljanje ciljeva

pisanje dnevnika ne mora služiti samo za pisanje o neugodnim događajima i emocijama, možemo ih koristiti za pisanje naših želja i planova te na taj način poticati sami sebe na djelovanje!

Kako početi?

Možda nisi jedan/a od onih koji su u djetinjstvu pisali dnevnik pa ti je to nešto novo. Ne brini, evo nekih savjeta za lakši početak:

 • Budi svjestan/a da nitko to neće čitati (potrudi se dobro sakriti dnevnik J )!
 • Zaboravi na pravila – gramatika i urednost nisu na prvome mjestu.
 • Odaberi neko mjesto na kojem se osjećaš sigurno i znaš da te nitko neće ometati dok zapisuješ misli i osjećaje.
 • Nemoj se suzdržavati – piši što god ti padne na pamet (i sjeti se točke 1)!

Na koje načine možeš voditi dnevnik?

Možeš pisati potpuno slobodno, sve misli koje su ti u glavi prenijeti u dnevnik. Međutim, postoje i neka pitanja koja ti mogu pomoći:

 • Zapiši situaciju koja se dogodila.
 • Kako se osjećaš? Možeš i navesti ocjenu jačine svake emocije, npr. od 1 do 10.
 • Što te navelo da se se tako osjećaš?
 • Koji dio situacije te najviše dotaknuo/pogodio?
 • Možeš li sagledati situaciju iz nekog drugog kuta?
 • Što možeš napraviti po tom pitanju?
 • Na koji konstruktivan/zdrav način se možeš suočavati s tim emocijama?

Treba li baš pisati u bilježnicu?

Ne, ne treba! Možeš se koristiti laptopom ili mobitelom kako bi pisao/la u digitalnom obliku. U redu je i samo crtati ili npr. pisati pjesme ako ti to više odgovara. Ili čak možeš snimati i videe! Bitno je da se osjećaš ugodno i odabereš oblik koji ti najviše odgovara.

Digitalni dnevnik

Danas su dostupne mnoge aplikacije koje služe kao dnevnik, a ti samo trebaš izabrati koji ti se najviše sviđa. Odlično je što  možeš staviti pin kako bi zaštitio/la sadržaj. Aplikacije nude i druge mogućnosti, kao npr. dodavanja svojih fotografija, svakodnevno praćenje raspoloženja i još mnogo toga.

Za kraj

Kada si tužan/a, ljut/a, uznemiren/a, frustriran/a, jednostavna stvar kao što je pisanje dnevnika ponekad može pomoći i olakšati suočavanje. Isprobaj i ti ovu verziju terapije pisanjem. No, ne zaboravi da to nije zamjena za psihološko savjetovanje – ako ti je potrebno, istraži kome i gdje se možeš javiti.

Zašto se registrirati u OnMyMind aplikaciju?

Prijava u OnMyMind je potpuno dobrovoljna i služi samo da bi aplikacija mogla zapamtiti gdje si stao s lekcijom, dodijeliti ti bedževe uspjeha, znati koje si kvizove i kako ispunio i slično.

Ukoliko to ne želiš, slobodno nastavi s korištenjem OnMyMind sadržaja bez prijave!

Postavi OMM poveznicu na početni ekran svog mobitela.

Ako imaš Android uređaj:

 1. U desnom gornjem kutu klikni na izbornik internet preglednika.
 2. Odaberi “Add to home screen”

Ako imaš iPhone:

 1. Klikni na Share gumb na dnu ekrana
 2. Odaberi “Add to home screen”