# mladi  psiha  mentalnozdravlje  upoznajsebe

Zašto se registrirati?

# mladi  psiha  mentalnozdravlje  upoznajsebe

Kako podržati prijatelja?

omm Kako podrzati prijatelja

Prijatelj/ica ti prolazi kroz teško razdoblje. Problemi u školi, u vezi, kod kuće? Ne znaš što se događa, ali primjećuješ da nešto ne štima? Evo par savjeta kako podržati frenda:

Razgovarajte

Odvoji vrijeme i mjesto za razgovor – pronađi neko mirno mjesto gdje vas drugi neće prekidati ili čuti. I odvoji vremena. Ponekad je podrška samo to što smo uz nekoga, što ga pitamo „Kako si danas?“, „Kako je prošlo kod kuće nakon testa?“ Ali ponekad će osoba signalizirati da želi na miru popričati. To ne ide na hodniku u par minuta. Sjednite negdje na miru i popričajte.

Slušaj

Samo slušanje može napraviti veliku razliku u tome kako se netko osjeća. Ponekad ne treba puno pričati ni davati savjete i rješenja, već biti osoba koja zna slušati i pokazati da razumije kako se prijatelj osjeća. Ako je osobi teško razgovarati, daj do znanja da si tu kada bude spremna riječima kao: „Ok, ne moraš mi detalje pričati, vidim da ti je teško.“ Ili „Tu sam za tebe kad god želiš razgovarati.“

Ohrabri ih i ponudi pomoć

Nemoj nagađati: pitaj što bi pomoglo („Kako ti ja mogu pomoći?“, „Ima li nešto što mogu učiniti?“). Možda im je dovoljno da ste uz njih dok im je teško, da imaju s kime pričati (“Vidim da ti je teško, jako mi je žao zbog toga“), a možda im možete pomoći da se obrate nekoj odrasloj osobi – roditeljima, učiteljima, liječniku ili psihologu (“Nisi sam u ovome – puno je ljudi kojima je stalo do tebe”). Potaknite ih da pronađu pomoć i podršku. Ponudite da odete s njima primjerice do učitelja ili psihologa ili da se raspitate koje su mogućnosti odlaska u savjetovalište.

omm Kako podrzati prijatelja 2

Radite stvari u kojima zajedno uživate

Ponekad obične male stvari znače podršku. Zajedničko gledanje filma ili šetnja može napraviti veliku razliku u tome kako se oni osjećaju. Time šalješ poruku da ti je stalo i da ti je ta osoba važna. Kad osoba „potone“, ne da joj se raditi više ni stvari koje je nekad voljela. Budi tu da je potakneš. Pozovi ju da dođe kod tebe prespavati ili predloži odlazak u kino.
Budi uporan/a

Priupitaj često „Kako si?“ Zovite ih van ili na neka događanja makar su odbili prijašnje pozive, šaljite poruke, čak i ako ne odgovaraju. Pošalji poruku ili neki meme da ih nasmiješ. Time opet šalješ poruku „Važan/a si mi. Fališ mi/nam.“

izazov prijateljstva

Budi strpljiv/a

Ponekad će osoba koja se ne osjeća dobro biti naporna ili osorna. To je izazov prijateljstva – biti uz osobu kad joj je teško i kad nije sve nice. To će vrijeme proći i vaše će prijateljstvo i povezanost biti jači.

Zašto se registrirati u OnMyMind aplikaciju?

Prijava u OnMyMind je potpuno dobrovoljna i služi samo da bi aplikacija mogla zapamtiti gdje si stao s lekcijom, dodijeliti ti bedževe uspjeha, znati koje si kvizove i kako ispunio i slično.

Ukoliko to ne želiš, slobodno nastavi s korištenjem OnMyMind sadržaja bez prijave!

Postavi OMM poveznicu na početni ekran svog mobitela.

Ako imaš Android uređaj:

  1. U desnom gornjem kutu klikni na izbornik internet preglednika.
  2. Odaberi “Add to home screen”

Ako imaš iPhone:

  1. Klikni na Share gumb na dnu ekrana
  2. Odaberi “Add to home screen”